Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum - KAB-KEF-15-B

Szakmai beszámoló

Csepreg Város Önkormányzata 2015. május 15-én nyújtotta be pályázatát a KAB-KEF-15-B jelű felhívásra 400.000 Ft támogatási igénnyel. A támogató szervezet döntése következtében az előzetesen benyújtott igényt csökkentették, így 200.000 Ft támogatásban részesült az Önkormányzat. A Támogatási Szerződés aláírására a támogató szervezet részéről 2015. október 6-án került sor.

A benyújtott pályázatban vállaltuk, hogy a Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésein megvitatja a felmerülő problémákat és megoldási javaslatot dolgoz ki. A projekt megvalósítási időtartamaként 2015. május 14-től 2016. április 30-ig terjedő időszak lett megjelölve.

 

2015. május 14-én megalakult a Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek tagjai:

- Csepreg Város Önkormányzata

- Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal

- Kőszegi Rendőrkapitányság Büki Rendőrörs

- Csepreg Város Területi Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata

- Csepreg Város Egészségháza

- Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

- Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

- Csepreg Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat

 

A megalakulást követően elfogadásra került a KEF Szervezeti és Működési Szabályzata.

Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma a prevenciós tevékenységet jelölte meg fő célkitűzésének. Az érzékenyítő tréningen részt vevő tanárok képzése jelentette az első lépést, mely után a csepregi általános iskolában, a középiskolában és annak kollégiumában is képzéseket, interaktív foglalkozásokat biztosítottunk a diákok számára annak érdekében, hogy konfliktuskezelő és kommunikációs készségeik fejlesztésével képesek legyenek nemet mondani a kábítószerekre. A megelőző foglalkozásokon részt vettek a területen dolgozó védőnők, mint a prevenciós pillér tagjai. Munkájukat segítette a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének vezető védőnője és egészségfejlesztő munkatársa. A Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumtól átvett jó gyakorlatként filmklubszerű tevékenységet is beindítottunk. Részt vettünk szakmai képzéseken és regionális KEF konferencián Zalaegerszegen. Ezen konferencia diszkusszió részében rendkívül hasznosnak bizonyult a más települések KEF-jeivel való eszmecsere, valamint a jó gyakorlatok megismerése és annak településünkre történő adaptációja.

Folyamatosan együttműködtünk a Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal, továbbá a Csepregi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetése zártkörű megbeszéléseken értékelte a tapasztalatokat.

A kábítószer-használat mellett az alkoholfogyasztás is súlyos problémákat okoz hazánkban. A tudatmódosító szerek járművezetésre gyakorolt hatásairól készült cikksorozatban fejtette ki szakmai véleményét a Csepregi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társelnöke.

2016. április 21-én került sor a projekt záró konferenciára, melyen a Csepregi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum pillérei tartották meg beszámolójukat. A védőnői szolgálat a prevenciós tevékenységről, a rendőrség az iskolarendőri hálózat munkájáról, valamint a szülőkkel folytatott konzultáció eredményéről, a Területi Gondozási Központ a problémás gyerekek családi hátteréről, míg az iskolák képviselői mindarról a tevékenységről, melyet annak érdekében tesznek, hogy a fiatalok minél erősebb közösségeket alkossanak, ahol egymásra figyelnek, és nem engedik egymást rossz irányba.

Az értékelésen elhangzott, hogy az iskolák főállású mentálhigiénés szakember bevonását sürgetik, akivel bizalmi kapcsolatot tud kialakítani a fiatal, és azokat a problémákat is elmondhatja, amiket otthon nem mer, vagy nem mutat a család iránta érdeklődést. A droghasználat elsődleges oka, hogy a fiatalok nem érzik jól magukat az adott helyzetükben, a szülők problémája rájuk is hatással van, és sokszor menekülnek a családtól és otthonról. Egyik ilyen menekülési útvonal a kábítószer-használat, amely a tudatmódosító hatása révén rövidebb-hosszabb ideig eltereli a figyelmet az aktuális helyzetről. Az iskola lehet az utolsó összetartó erő a fiatalok életében. Ott még működnek közösségek, akik jó hatással lehetnek egymásra. Az iskolán kívül azonban szétesnek ezek a csoportok.

A projekt értékelése után a Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai megállapodtak az elkövetkező időszak legfontosabb tennivalóiban. Első lépésként a megfelelő szakembereket kell feltérképezni, majd az oktatási intézményeket felkeresni a problémák feltárása céljából. Azt követően dönteni kell a projekt finanszírozásáról, melyhez az önerő mellett pályázati forrásokat is igénybe kell venni. Lehetőség szerint a szakembereknek képzéseket kell szervezni, továbbá a gyermekjóléti szolgálat bevonásával kerülhetnek képbe a leginkább problémás gyerekek és családok.

 

Csepreg, 2016. május 5.

 

 

Vlasich Krisztián

Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

elnök

 

 

Végh György

Csepreg Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

társelnök

 

Nemzeti Drog Fókuszpont
http://drogfokuszpont.hu/

Kapcsolódó dokumentumok
Kapcsolódó képek
ma van
2021. április 19. hétfő,
Emma napja.
booked.net
+9
°
C
+10°
+
Csepreg
Hétfő, 01
7 napos előrejelzés
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
friss fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011
hasznos linkek
Panaszbejelentés