Ugrás a tartalmi részre

Főmenü

Csepregi Hegyközség

Csepreg külterületén elhelyezkedő zártkert tulajdonosok 1990. január 1-jével érdekvédelmi, érdekképviseleti egyesületet - Hegyközséget - hoztak létre, amely ma Szőlőhegy Tulajdonosok Egyesülete néven tevékenykedik.

1996-ban a csepregi termőhelyet a Soproni Borvidékhez sorolták és köztestületet hoztak létre Kőszeg és Környéke Hegyközség Csepregi Termőhely néven.

A Hegyközség céljai közt szerepel a szőlő- és gyümölcstermesztés / feldolgozás szakmai színvonalának emelése, a terület adottságainak jobb kiaknázása, a közösségi élet fellendítése és nem utolsó sorban a szőlő- és bortermelők érdekeinek képviselete. A szervezet első embere a Hegybíró, az ő munkáját a vezetőség és a Hegymesterek segítik.

Évek óta hagyomány, hogy a Hegyközség a gazdák számára a téli hónapokban szőlőtermesztéssel kapcsolatos előadásokat szervez. A képzések sikerességét jelzi, hogy kistermelők, hobbikertészek, nagyüzemi szakemberek egyaránt látogatják a szakmai továbbképzéseket.

A borvidékhez -Sopron-Csepreg-Kőszeg-Vaskeresztes- tartozó boros gazdák között jó szakmai, baráti kapcsolat alakult ki, mely elsősorban a közös tanulmányutaknak, a közösen szervezett programoknak köszönhető.

 

 

Hegyközségi rendezvények, ünnepek

Csepreg határában nagy kiterjedésű szőlőhegy és kirándulásra alkalmas erdők találhatók. A Boldogasszony-patak völgyében elterülő sima víztükrű tó, a terület gazdag növény- és állatvilága élményekben gazdag kikapcsolódást, zavartalan pihenést biztosít az idelátogatók számára. A szőlőhegy - kiemelkedő természeti szépségének és programjainak köszönhetően - egyre népszerűbb a turisták körében.

 

A Hegyközségi borverseny

A helyi borverseny évente kerül megrendezésre. A szakmai zsűri a környező pincegazdaságok, szőlész szakcsoportok jeles és vizsgázott borszakértői, valamint helyi borokhoz jól értő gazdák köréből kerül ki. A helyi borverseny nagy jelentőséggel bír a gazdák körében, hiszen az értékelésből mindenki számára kiderül, miben kell még változtatni, javítani, hogy még jobb minőségű nedűvel kínálhassák vendégeiket.

 

Orbán napi gyepűtiprás

A szőlőhegyen megrendezésre kerülő Orbán napi gyepűtiprás a boros gazdák egyik legfontosabb tavaszi ünnepe. Az immár hagyománnyá vált hegybejárást szent Orbánnak, a hegy védőszentjének tiszteletére rendezi meg a Szőlőhegy Tulajdonosok Egyesülete

Az ünnepség a hegy lábánál, a Bene-hegyi kapuban álló Orbán keresztnél kezdődik, ahol a hegybíró éves beszámolója után a helyi plébános megáldja a hegyet, s imádkozik a jó termésért. Ezután a gazdák elindulnak és bejárják a birtokokat: megtekintik egymás szőlőjét, megkóstolják a hegy 'levét', megbecsülik a várható termést, s mindeközben tapasztalatot cserélnek egymással.

 

Nyitott pincék napja

2006-tól új helyszínen: a Rottermann-kertben.

A Nyitott pincék napja a szőlőhegy egyik legnépszerűbb ünnepe, melyet minden évben Pünkösd szombatján rendeznek meg.

A helyi borversenyen kiemelkedő eredményt elért boros gazdáknak járó díjak, oklevelek átadása után rövid folklórműsorral folytatódik a délután, melynek állandó szereplői a csepregi Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Citera Kör és különböző vendég csoportok.

A rendezvényre kilátogató közönség ezután útnak indul - lovas kocsikon vagy gyalogosan - és a megvásárolt boros pohárral sorra látogatja a nyitott pincéket, melyek ezen a napon késő estig tárt kapukkal várják a zamatos csepregi borokat kóstolni vágyó, a hegyre kilátogató vendéget.

A pincék zárása után - a 2006-ban felavatott új közösségi helyen, a Rottermann-kertben - ízletes vadpörkölt vacsorára és egy fergeteges sramli-partyra hívnak minden résztvevőt.

 

Szüreti felvonulás

Az ősz legkiemelkedőbb borturisztikai látványossága a szeptemberben megrendezésre kerülő szüreti felvonulás. Vasárnap délután a város apraja-nagyja jelmezt ölt és szőlőágakkal, szalagokkal feldíszített kocsikra ül. A jó kedvű menet dalolva, bolondozva, finom csepregi borokat kóstolgatva végigvonul Csepreg utcáin. A Fő térre érve a felvonuló csoportok előadják mókás zenés-táncos műsoraikat, majd a legszebben feldíszített kocsi és legötletesebb jelmez kiválasztására is sor kerül.

 

Erzsébet napi újbor bemutató

Novemberben, Erzsébet napján, a Hegyközség és a Farkas Sándor Egylet közös rendezvényének keretében kerül sor a csepregi gazdák újborainak bemutatására. Az Egylet hagyományos kulturális műsorát követően táncház és borkóstoló várja az érdeklődőket.

Fel a lap tetejére