Ugrás a tartalmi részre

Főmenü

Gyakorlatot tart a védelmi igazgatás

feltöltve: 2013. október 1. 10:23 | forrás: Vas Megyei Védelmi Bizottság

Hétfő délután a „Védelmi Igazgatás 13” gyakorlat keretében, rendkívüli ülést tartott a Vas Megyei Védelmi Bizottság, amelyet a bizottság elnöke hívott össze.

A rendszerváltás óta nem volt olyan gyakorlat a különleges jogrend (Alaptörvényben meghatározva: rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet) körülményei között, amelynek során egy időben, országosan végezte volna tevékenységét az Országgyűlés, a köztársasági elnök, a Honvédelmi Tanács, a Kormány, a minisztériumok, a megyei és helyi védelmi bizottságok és a polgármesterek.

A „Védelmi Igazgatás 13” gyakorlat 2013. szeptember 30-tól október 18-ig tart, ezen idő alatt a helyi védelmi bizottságokban az önkéntes műveleti tartalékosok, mint honvédelmi elnökhelyettesek segítik a helyi szervek tevékenységét.


A gyakorlaton fiktív helyzet alapján, a megelőző védelmi helyzet, majd a rendkívüli állapot kihirdetését követően, a megyei védelmi bizottság, a helyi védelmi bizottságok, ezek munkacsoportjai, valamint a védelmi igazgatásban közreműködő szervek kidolgozzák intézkedéseiket a közigazgatási szervek különleges jogrendi működésére. A hadkötelezettség visszaállítása és a hadkötelesek sorozása az Alaptörvény XXXI. cikke alapján, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás és a terrorcselekményekre való reagálás, a polgári védelemből adódó feladatok megoldása is szerepel a gyakorlat tematikájában.

2013. október 15-én, Várpalotán mutatja be a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a gyakorlaton kidolgozott eljárásokat és tevékenységét.

A „Védelmi Igazgatás 13” gyakorlaton „vizsgázik” a védelmi igazgatás új rendszere is.

A 2012. január 1-én hatályba lépett Alaptörvény a honvédelmi és katasztrófavédelmi törvény újra strukturálta a védelmi igazgatás rendszerét, a területi és a helyi védelmi bizottságok az egységes közigazgatás alrendszerévé váltak. A megyei védelmi bizottság elnöke a kormánymegbízott, a helyi védelmi bizottságok elnökei a járási hivatalvezetők lettek. Az új honvédelmi szabályzók révén megújult a Magyar Honvédség tartalékos rendszere is.

 

Szombathely, 2013. szeptember 30.

Tisztelettel:

Harangozó Bertalan
elnök

A cikket eddig 1945 ember olvasta.

Fel a lap tetejére